Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η Ιστορία του Κοσμήματος


Την ιδέα για την κατασκευή των πρώτων κοσμημάτων την συνέλαβαν οι άνθρωποι πριν από 40.000 χρόνια. Ο λόγος ήταν να στολίζουν τον εαυτό τους, για να προσελκύουν το άλλο φίλο, αλλά και για να διώχνουν το κακό και να προσελκύουν ευνοϊκές δυνάμεις.

Χρησιμοποιώντας ως μοναδικά τους εργαλεία την φωτιά και το σφυρί, έπλασαν με διάφορα ανεπεξέργαστα υλικά, αριστουργήματα εξαιρετικής λεπτότητας και τεχνικής.

Τα πρώτα χειροποίητα κοσμήματα ήταν φτιαγμένα από κόκαλα, δόντια ζώων, κοχύλια , πέτρες και χρυσό. Τα χρυσά κοσμήματα κατασκευάστηκαν σε περιοχές όπου ο χρυσός αφθονούσε, όπως η Αίγυπτος, η Μεσοποταμία και τα νησιά του Αιγαίου.

Τα κοσμήματα στην αρχαιότητα απευθύνονταν σε ανθρώπους υψηλότερων τάξεων και συμβόλιζαν την κοινωνική και θρησκευτική τους δύναμη. Στην Αίγυπτο θάβονταν με τους ιδιοκτήτες τους σε ένδειξη φόρου τιμής, αλλά και για να μην χάσουν την κοινωνική τους θέση στον... άλλο κόσμο. Σε αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν βρεθεί θησαυροί αμύθητης αξίας μέσα στους Αιγυπτιακούς τάφους. Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι στολές των αυτοκρατόρων ήταν φτιαγμένες με χρυσό και τα έπιπλα των σπιτιών τους ήταν και αυτά χρυσά ή ασημένια. Τα χρυσά κοσμήματα ήταν θρησκευτικά σύμβολα και προσφέρονταν ως δώρα ειδωλολατρικής λατρείας.

Στην εποχή μας μπορεί το κόσμημα να μην συμβολίζει τις κοινωνικές τάξεις, αλλά το υψηλό του κόστος είναι περιοριστικό για πολλούς. Τα πολυτελή κοσμήματα είναι σίγουρα εντυπωσιακά και η συχνή χρήση τους δεν είναι ασφαλής. Για αυτό το λόγο τα χειροποίητα κοσμήματα, έχουν κερδίσει μεγαλύτερη προτίμηση και εμπιστοσύνη για καθημερινή χρήση, τόσο από τις γυναίκες, όσο και από τους άνδρες.

5 σχόλια:

  1. Μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε κοσμήματα.
    Λιγότερα προβλήματα...

    Πολύ όμορφο blog.
    Μόνη σας το διακοσμήσατε;

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marie, να σταματήσουμε να φοράμε πανάκριβα κοσμήματα, υπάρχουν και πολύ καλά χειροποίητα.
    Ναί το blog μόνη μου το διακόσμησα.
    Οτι χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!

    Σε ανέφερα στο παιχνίδι που παίζουμε.

    http://jewelry-gifts-art.blogspot.com/2010/09/happy-blogging.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω τα κοσμήματα σαν γνήσια απόγονος οικογένειας απο τη Πόλη.Έχω πολλά, κάποτε δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να φορώ κοσμήματα, τώρα έχω αλλάξει, φορώ ελάχιστα και σπάνια αλλάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο το blog σου συγχαρητήρια. Λατρεύω τα χειροποίητα κοσμήματα γιατι ειναι ξεχωριστά και έχουν τύπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή